Rally

Oud-winnaars verzameld bij de voorstelling van de 50ste TAC Rally

Pinterest LinkedIn Tumblr

Donderdagavond heeft de Tieltse Automobiel Club de Gouden Piloot onthuld. Het was wel degelijk Tom Boonen die op de affiche stond in zijn zwart-gouden racepak. De wielerkampioen was ook te gast bij Inofec om zijn helm en racepak te signeren en te doneren voor een veiling voor het goede doel: Mivalti, een organisatie voor steun aan mindervaliden in Tielt.


Deelnemen aan de 50ste TAC Rally zal Tom Boonen helaas niet doen. “Tijdens het weekend van de TAC Rally wordt ook Parijs-Roubaix gereden, waar ik een aantal verplichtingen heb. De wedstrijd valt heel moeilijk voor mij, maar misschien zal ik volgend jaar toch eens tijd maken om het parcours te ontdekken. Ik keer zeker nog terug in de rallysport, want ik heb een BMW besteld bij G&A Racing,” vertelde Tom Boonen.
Tijdens de voorstelling van de 50ste editie waren ook een aantal oud-winnaars van de partij. Zelfs Guy Colsoul, in 1987 de snelste met zijn Opel Manta 400, maakte speciaal voor die gelegenheid de verplaatsing van Landen naar Tielt. Paul Lietaer haalde herinneringen op aan de edities van 1979, toen hij als VAS-winnaar sneller was dan de “nationale” winnaar, en aan zijn eerste algemene zege van 1980, toen nog met een Opel Kadett GTE, waarbij hij genavigeerd werd door broer Luc.
Patrick Snijers won in 1983, 1984 en 1985 drie opeenvolgende edities, toen de TAC Rally promoveerde naar het nationale niveau. Twee keer met een Porsche 911SC, maar ook met de schitterende Lancia 037. In 2001 was hij nog eens de snelste, toen in een Ford Escort WRC, genavigeerd door Luc Dethier.
Vader en zoon Ivan en Bram Eelbode schreven samen vier edities op hun naam als copiloten. Toen Ivan, als co van Frank Pauwelijn in een Ford Sierra Cosworth, won, volgde Bram heel fanatiek de proeven in eigen streek op de brommer. In 2008 was Ivan de grootste supporter van zijn zoon Bram, die samen met Kris Princen op het hoogste schavotje stond. Een enorme opsteker voor Princen na zijn koprol in Spa enkele weken eerder. Bram Eelbode zou ook in 2018 en 2019 de champagne mogen ontkurken als co van de Limburger, telkens na een bikkelhard gevecht met Vincent Verschueren.


De Oost-Vlaming was in 2017 de snelste met de Godrive Skoda Fabia. Met die eerste overwinning in het Belgisch kampioenschap zette Vincent Verschueren een eerste stap richting Belgische titel. De editie van 2017 stond in het teken van een secondestrijd met Kris Princen. In 2022, het jaar van zijn tweede overwinning, kon Verschueren wat makkelijker afstand nemen. Maar goed ook, want op de laatste proef begon de motor van de VW Polo GTI te sputteren. Op 12 april zal Verschueren opnieuw een van de kanshebbers op de overwinning zijn. “Na de mechanische pech die we hadden in Haspengouw, moet ik zeker finishen. In Moorslede en op de eerste proeven in Haspengouw hebben we veel vertrouwen opgedaan,” vertelde Vincent Verschueren.
De laatste editie die meetelde voor het toenmalige nationale kampioenschap werd in 2003 gewonnen door Tim Van Parijs, samen met Kurt Declerck in een Mitsubishi Lancer EvoVI van Colsoul Rallysport. De piloot uit Oudenaarde is met zijn Porsche 997 GT3 in de kleuren van Tabaknatie, al jaren trouwe sponsor van de wedstrijd, ook dit jaar weer van de partij.
In 2004, toen de wedstrijd weer een manche van het D1-kampioenschap was, moest Tim Van Parijs met 21″ verschil de duimen leggen voor zijn kameraad Pieter Tsjoen. De patron van PTR Racing zou in totaal vijf edities op zijn naam zetten, met drie verschillende WRC’s: Toyota Corolla, Ford Focus en Citroën C4.
Andy Lefevere zorgde in 2004 voor een unicum, door als enige een manche van het Belgisch kampioenschap op zijn naam te schrijven met een BMW. De piloot uit Beitem reed de beste wedstrijd uit zijn carrière met de M3 die hij zelf ontwikkeld had. Lefevere won voor Dirk Vermeirsch en Xavier Bouche. Ook dit jaar kiest Andy Lefevere weer voor een BMW in het kader van de M-Cup. Na de eerste kennismaking met de wagen in Haspengouw, werd de BMW helemaal vernieuwd om in Tielt een gooi te doen naar de overwinning in de M-Cup.
Natuurlijk mocht Freddy Loix niet ontbreken op de erelijst van de TAC Rally. In 2007 zorgde hij voor een wereldprimeur door de Volkswagen Polo Super 2000, een wagen die in België ontwikkeld werd, naar de overwinning te sturen in Tielt. Freddy zou in totaal vier overwinningen boeken in Tielt, waarvan twee met de Skoda Fabia’s Super2000 en R5. “Ik herinner me vooral dat het altijd bijzonder hard ging in Tielt, vanaf de eerste ronde, want de verschillen bleven altijd erg klein. Het parcours was door het gladde asfalt en het gebrek aan foutmarge altijd een uitdaging,” lachte Freddy.
Niels Reynvoet, de winnaar van vorig jaar, staat ook deze keer aan de start met de ambitie om te winnen. Toch wil hij in de eerste plaats finishen en de Hyundai beter onder de knie krijgen. “Als we foutloos blijven, dan moet het mogelijk zijn om te winnen. We moeten zeker punten pakken om de achtervolging op Jos Verstappen in te zetten. Misschien is het goed dat onze thuisrally nu op de kalender staat, zodat ik de Hyundai op een vertrouwd parcours beter kan leren kennen.”
Kortom, het was een boeiende presentatie van de 50ste editie van de TAC Rally die op 12 april verreden wordt in Tielt. Benieuwd wie de feesteditie op zijn naam zal schrijven.

(foto’s Geert Opsomer)

Autosportjournalist gepassioneerd door rally en rallycross, gefascineerd door het verhaal van de mens achter de rijder, piloot, teambaas en organisator.

Write A Comment